Barion Pixel
paulovics-anita-svn-klub

NE LEPŐDJ MEG! LÉGY KÉPBEN! avagy pár gondolat az évzárásához

Annak érdekében, hogy a záráskor maximalizálni tudd adókedvezményeidet vagy a legkedvezőbb adózási forma választásához itt az idő a felkészülésre.

HOGY KEZDJED?

Először is a pénzügyi tervet kell aktualizálni ha nincs akkor a még várható bevételek és kiadásokra lesz szükség a év végi eredmény kalkulálásához.

Ezt követően fókuszba kerül a főkönyv átnézése, hogy minden tétel a helyén van-e. Nézzétek meg a könyvelőddel az alábbiakat:

 1. Minden eszköz aktiválása megtörtént? Az értékcsökkenés elszámolásra került? Vannak befektetett eszközei cégnek?
 2. Ha van készlete a vállalkozásnak az a tényleges értéken szerepel a könyvekben? A saját termelésű készletek se maradjanak ki.
 3. A követeléseid között lévő tételek megvizsgálása is szükséges, mint például az adott előlegek vagy munkavállalók részére kiadott pénzek folyamatos nyomon követése is a vállalkozásod érdeke.
 4. Ha vannak a vevőidtől előre beérkező pénzeid akkor szükséges megvizsgálni, hogy azok valóban élő előlegek vagy esetleg van olyan projekt ami már befejeződött, de az előleg elszámolás nem történt meg.
 5. Vannak áthúzódó projektjeid? Ha vannak akkor azoknak a kidolgozására is szükség lesz. Nagyban el tudja téríteni az eredményt, mert pár éve már csak költség arányosan megengedett a bevételek elszámolása is.

A fenti tételek a legjellemzőbb vizsgálandó tételek, de minden vállalkozásnak vannak egyedi eseményei amit ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy minden a helyére kerüljön.

Amikor a terv és tény adataitok átvizsgálásán is túl vagytok akkor lehet ezen tételeket összesíteni és elkészíteni az előzetes év végre várható eredményt ami már jó alapja az adótervezésnek.

KÉT SZEMPONTBÓL IS FONTOS AZ ADÓTERVEZÉS

– Be tudod állítani a Cash-Flow tervedbe a fizetendő adódat és nem az adófizetés napján kell gondolkodnod honnan teremted elő a pénzt.

– Meg tudod nézni, hogy melyik adózási forma a legideálisabb számodra.

MIT TAKAR AZ ADÓTERVEZÉS?

HA a fentieken túl vagy akkor már látod milyen adózás előtti eredményed várható.

Jöhet a következő lépés az adóalap és adókedvezményekkel való számolgatás.

MILYEN KEDVEZMÉNYEKKEL LEHET SZÁMOLNI?

 • Előző évek felhasználható vesztesége csökkentheti az adóalapot
 • Ha vannak céltartalékok a vállalkozásnál annak a módosító tételeivel is számolni kell
 • Értékcsökkenési leírások – ha van tárgyi eszközöd van és is!
 • Fejlesztési tartalék – ha van beruházási szándék a következő években akkor érdemes elgondolkodni rajta
 • Az utóbbi időben nagy könnyítések volta a fejlesztési adókedvezmények területén is
 • KKV szektorban működő cégek új eszköz beruházásai nagyon jó adóalap csökkentő tételek
 • KKV cégek a beruházásukhoz kapcsolódó kamat nagyon jó adókedvezmény lehet
 • Vannak foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmények is, mint a megváltozott munkaképességűek, vagy a sikeres szakmai vizsgát tett tanuló foglalkoztatása
 • Bizonyos esetekben létszámnövekedéshez kapcsolódó kedvezmények is igénybe vehetők
 • Ha volt kedvezményezett eszközátruházás vagy részesedéscsere akkor annak a kedvezményét is igénybe lehet venni
 • Egyéb lehetőségek lehetnek: kutatás-fejlesztés, műemlék felújítás, adományok, bejelentett részesedés, behajthatatlan követelés
 • Tao-s támogatásokhoz (látványcsapat sport, művészetek) kapcsolódó adókedvezmények
 • DE vannak tételek amik növelik az adóalapodat, ilyenek például a nem a vállalkozás tevékenysége érdekében felmerült költségek, jogerős bírságok, egyes elengedett követelések.

Ezen tételeknél is csak a legjellemzőbb tételek kerültek bemutatásra, így egyedileg vizsgálandó vannak-e egyéb adót/ adóalapot módosító tételek.

Ezekkel kalkulálva már láthatod a várható adófizetési kötelezettséged és nem ér meglepetésként a májusi adófizetési kötelezettség és előre tudsz allokálni rá fedezetet.

LÉGY BÜSZKE ADÓFIZETŐ, mert ha kihasználtátok az összes kedvezmény adta lehetőséget és még mindig sok adót kell fizetned akkor az azt jelenti jól dolgoztatok az elmúlt éveben!

JAVASLOM tedd ezeket a teendőket rendszeressé, mert jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a naprakész információk nagy segítségedre lehetnek!

Remélem hasznosnak találtad és hasznosítani fogod a saját vállalkozásodban a fenti lépéseket.

JÓ TERVEZÉST és KALKULÁLÁST!

Folyt. köv.

NÉZZÜK MEG MIKOR ÉRDEMES ADÓZÁSI FORMÁT VÁLTANI

Paulovics Anita közgazdász, adótanácsadó

www.linkedin.com/in/anita-benkone-paulovics

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top