Barion Pixel

Miért kérdezz?

Egy személyes tapasztalatomat, megfigyelésemet szeretném most megosztani Veled, ami talán ad egy új nézőpontot, amivel még sikeresebbé válhatsz a munkádban és az életedben egyaránt.

Régen nehezemre esett kérdezni, ha valamit nem tudtam vagy nem értettem. Attól féltem, hogy ha kérdezek, akkor butának fognak tartani, ezért inkább – bólogatós kiskutyaként – úgy tettem, mintha mindent tudnék. Az, hogy nem szeretnéd kiteríteni a lapjaidat egy üzleti tárgyaláson vagy pókerjátszmában persze még jól is jöhet, de kifejezetten hátráltat, ha a vállalkozásodat és önmagadat szeretnéd fejleszteni. Ugyanis, ha nem kérdezel, akkor nem leszel képes megérteni minden összefüggést, minden részletet, és nem tudod teljesen elsajátítani az adott képességet.

A képesség a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint azt jelenti, hogy valamilyen teljesítményre, tevékenységre való testi-lelki adottság, alkalmasság.

Namármost, minden adottság és alkalmasság fejleszthető, megfelelő energiabefektetéssel. Tehát, mire van szükség igazán, ha fejlődni szeretnél? Arra, hogy energiát tegyél az adott dologba és képessé válj megtenni. Ehhez pedig meg kell értened az adott dolgot.

Ahhoz, hogy valaki fejlődni, fejleszteni tudjon, szüksége van új információkra. Ez teljesen egyértelmű. Az őrültség jele, ha ugyanazt csináljuk és mégis más eredményt várunk el.

Tehát, ha más – az eddigitől eltérő – eredményt szeretnél, valamit máshogy kell csinálnod.

És mikor tudsz valamit máshogy csinálni? Akkor, ha tudod, hogy eddig mit csináltál és képes vagy (és akarod is) azt másképpen csinálni.

Nézzük ezt meg egy példán keresztül: könyvelője minden vállalkozásnak van (ha Neked nincs, gyorsan keress egyet, az SVN csoportban találsz). Tegyük fel, hogy életed első számláját kell kiállítanod és fogalmad sincs, hogy mit jelent a teljesítés dátuma vagy milyen tevékenységet írhatsz a számlára. Látod? Itt már szükséged lesz a kérdezés képességére, hogy megbeszéld a könyvelőddel: hova, mit kell írni azon a számlán, hogy az jól legyen kiállítva, és ne kelljen sztornóznod vagy javítanod később. Ugyanígy van ez akkor is, amikor mondjuk olyan szintre jutsz, hogy alkalmazottakat kell felvenni, és őket kezelni vagy írnál egy könyvet, hogy legyen passzív bevételed. Vagy szeretnél jobb emberré válni vagy kedvesebb főnökké vagy stb… Sorolhatnám még, de szerintem érted a lényeget 😊

Ha nem tudod hogyan tovább, ha nem érted, amiről hallasz vagy olvasol, ha van egy ötleted, de nem tudod hol és hogyan kezdj hozzá, akkor mindig kérdezz! Kérdezd meg a szótárat, a kollégáidat, a téma szakértőit, vállalkozó barátaidat. Kérdezz olyat, aki számodra hiteles a témában és ott tart, ahova Te jutni szeretnél.

Kérdezz tőlünk is bátran a zárt csoportban!

Szívesen segítünk, hiszen nálunk is számos téma szakértője megtalálható, vagy gyere el valamelyik MasterMind-ra (élőben vagy online), ahol bedobhatod a kérdésed, és mindenki azon lesz, hogy megoldja.

Használd ki a közösség erejét és kérdezz bátran 😊

Sződy-Zétényi Vica

https://zetenyimakeup.hu/

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top