Barion Pixel

Légy büszke magadra, 5 lépés a siker megéléséhez

Tudsz örülni a sikereidnek? Ha úgy érzed, örök elégedetlen vagy, nézzük az okokat és a megoldásokat:

Maximalista vagy

Csak akkor vagy elégedett, ha a tökéletes amit csinálsz. Hol is van a 100% teljesítmény? A saját mércéd szerint mindig magasabban.

Mindig közbejöhet valami, akár a környezetünkben, amitől aztán ez a maximális teljesítmény „csak” 98 %-os lesz. Semmi okunk tehát az elégedettségre.

A másik tévút az lehet, amikor nem magunk határozzuk meg a mércét, hanem a környezetünk elvárásai (apu, anyu, még úgy is hatással lehet ránk, az elvárásaik a felnőtt életünk iránytűje lesz. Nehéz, de nem lehetetlen ettől a szülőktől kapott örökségtől megszabadulni!

Örökségül azt kaptad, hogy mindig mások elvárásai határozták meg a sikermércédet, épp ezért érezheted magad elveszettnek, amikor a családi kötöttségek enyhülnek, és/vagy a munkától nem kapod meg, ami elégedetté tesz téged a mindennapokban.

A megoldás, hogy szabadulj meg a rád rakott terhektől.

A maximalizmus gyökere is az elvárásoknál gyökerezik, csakhogy már álruhát öltött, ugyanis a belső szabályrendszerünké tettük, hogy tökéletesek legyünk, hogy csak tökéletes munkát adjunk ki a kezünkből. Ez aztán még fokozódhat azzal a teherrel, hogy ha vezetők vagyunk, nem merjük kiadni a munkát a kezünkből, mert csak mi tudjuk azt tökéletesen elvégezni.

A szülőktől való örökség cipelése aztán teljesen rátelepszik az életünkre. Ráadásul stresszhelyzetben még inkább előjön az örökölt minta és szabályrendszer.

Mi hát a megoldás, ha örülni szeretnénk a sikereinknek?

  1. Tudatosítsd magadban mit értél el és mennyi erőfeszítés van mögötte.
  2. Meséld el egy hozzád közelálló embernek, mit értél el és kérd meg, hogy jelezzen vissza a teljesítményedről.
  3. Járj utána mik a Te valós igényeid és válaszd le a bárhonnan jövő elvárásoktól. (A kettő egyezhet is, csak tudd megkülönböztetni!
  4. Jelölj ki napot és jutalmazd magad a teljesítményedért. Ez lehet egy fagyi, egy kávé a kedvenc barátnőddel, egy munkahelyi buli, amire elmész. Találj olyan helyzetet, ajándékot, ami megjutalmazza a törekvéseidet és az elért eredményt.
  5. Ha úgy érzed nem sikerül szabadulni az örökségedtől, keress meg, a Wholness Work módszer alkalmas arra, hogy harmóniában élj magaddal elvárások nélkül s hogy végre meglásd magadat, a szükségleteidet és az igényeidet.

A lépésekről bővebben a weboldalamon olvashatsz.

Kovács Márta életút konzulens, coach, DÉT szakértő

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top