Barion Pixel

Hogyan működnek a MasterMind csoportok és miért érdemes egyhez neked is csatlakoznod?

“A mastermind két, vagy több emberből álló csoport, akik tökéletes harmóniában dolgoznak egy meghatározott cél érdekében.” – Napoleon Hill

1.) A MasterMind, mint játék

Tudtátok, hogy a Mastermind egy olyan oktatási játéktípus is, amely arra ösztönzi a résztvevőket, hogy kreatív ötletekkel és megoldásokkal álljanak elő? Használható iskolákban, vállalatoknál, baráti csoportokban, mivel serkenti a kreativitást, a problémamegoldási készséget és az együttműködést. A játék célja, hogy a csoport az adott időn belül, nagyszámú ötletet generáljon a kérdező számára. Ezeket az ötleteket aztán egyenként meg lehet vitatni és finomítani, amíg elfogadható megoldás nem születik.

Az ötletbörzék jellemzően olyan csoportos tevékenységeket foglalnak magukba, mint az ötletek felírása cetlikre vagy egy táblára, de rajzolhatunk diagramok is, tehetünk fel kérdéseket is a résztvevők szellemi képességeinek serkentésére. Az ismétlődő mesterelme révén pedig a játékosok, mind a kreatív gondolkodási képességeiket, mind kommunikációs készségeiket is tudják csiszolni.

2.) MasterMind = Mesterelme csoport az üzleti életben

A MasterMind csoportok segítenek a hasonló gondolkodású vállalkozóknak, szakembereknek szakértői támogatást adni.

Mivel a csoport tagjai bizalommal vannak egymás iránt, ezért bármilyen vállalkozói és szakmai problémájukban kikérik egymás véleményét.

A tagok a feltett kérdésre ötleteket és lehetséges megoldásokat adnak, amit a kérdezőtől akár vissza is kérdezhetnek, hogy megvalósította-e.

Ezt azért teszik, mert jellemzően a csoport tagja egy célt szeretne elérni, vagy egy elakadásán túllépni, és ehhez kér tanácsot, de valamelyik ötletet meg is kell majd valósítania, ami akár az elhangzott ötletekből a saját gondolata is lehet.

A csoportot általában egy csoportvezető moderálja. A csoportvezető feladata, hogy megpróbál hasonló gondolkodású embereket egymás mellé gyűjteni, úgy hogy meghatározott időszakonként találkozzanak egymással és egymás problémáit önzetlenül megosszák és megoldják. A csoportvezetők a csoport dinamikájára törekszenek.

Ezek a csoportok általában 4-10 főből állnak, de akár 3 vagy 100 fő is lehet. Nagyobb számú csoportok esetén a rendezvény-szervezők a résztvevőket 3-6 fős csoportokra osztják. A 6 fősnél több létszámnál, az egymásra fordított idő, már nagyon hosszúra nyúlik, ezért időkereteket is szoktak kialakítani, hogy mindenkire maximum 20-30 perc jusson. Egy 6 fős csoport esetén ez már 3 együtt töltött órát jelent, szünettel együtt 3 és 1/2 óra.

A tagoknak érteniük kell a vállalkozás problémáihoz, az egyes szakterületekhez, de nem feltétlenül kell a tagoknak a kérdezővel megegyező iparágban tevékenykedni, elég ha ismerik az iparág jellemzőit.

„Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. Ha messzire akarsz eljutni, akkor menjetek együtt.” – Afrikai közmondás

3.) Valóban működnek a Mesterelme csoportok?

Igen, de sok függ attól is, hogy hogyan állítja össze a csoportot a csoportvezető.
A csoportvezetőnek egyetlen nagyon fontos dologra kell figyelni: arra, hogy a csoport tagjai ne legyenek versenytársai egymásnak, akik nem együttműködő partnerek, hanem konkurensek, mert mindenki ugyanarra vágyik. A csoportvezetőnek feladata még, hogy nyílt és őszinte tanácsot adjon, legyen célorientált. Mindenkinek lehetnek egyéni céljai – de a csoportnak is kell hogy legyen célja, mert a csoport cél nélkül nem más mint egy baráti társalgó.

A csoportvezető mindig legyen következetes, írjon szabályzatot a tagok részére, ha a csoport összes tagja azt döntötte, hogy havonta találkoznak, akkor havonta kell találkozniuk, ha ez a rendszeresség megszűnik azt vonhatja maga után, hogy a csoport is megszűnik. A megalkotott szabályzatot mindenkinek be kell tartani, aki a csoport tagja. Hiányozni a csoportból csak akkor lehet, ha valaki igazolni tudja, hogy fontos indokból van távol. Ezt előre kell jelezni, kivétel a hirtelen betegség, minden más esetben a hiányzásait is számolják. Legtöbbször 3 egymás utáni igazolatlan hiányzás után a csoportból kizárják. Azért teszik ezt, mert a csoport tagjainak szüksége van a közös tanácsokra, ha sokan hiányoznak erre nincs mód, nem csak a mi kérdéseinket beszéljük meg, hanem a többiekét is.

4.) Miért indítsunk MasterMind csoportot?

Társadalmunkban kérhetünk tanácsot barátoktól, a családtól, a munkatársaktól is, de ők érzelmileg sokszor befolyásoltak, és nem tudnak racionálisan gondolkodni; minket néznek és nem a problémát. Vannak olyan vállalkozói kérdések, amikben egyáltalán nem tudnak jó tanácsot adni, sőt le is beszélnek sokszor a vállalkozásunkról. Ezért olyan vállalkozói csoportokat kell keresni, ahol kifejezetten ilyen problémákat meg tudnak oldani, főleg akkor ha már magasabb szinten vannak. Mindig olyan csoportokhoz érdemes csatlakozni, ahol mi is tudunk tanulni.

5.) Miért érdemes MasterMind csoportot alapítani?

Íme néhány fő ok, amiért érdemes megfontolni a csoportindítást vagy a csoporthoz csatlakozást:

 • Ötletünkre vagy a problémánkra őszinte visszajelzés érkezik. A csoporttagok bizalmat szavaznak egymésnak és őszintén kimondják azt, amit mi nem feltétlenül szeretnénk hallani. Ez mindig építő jellegű kritika.
 • Gyakorolható a vezetés. Ebben a szerepkörben gyakorolhatjuk a csoport összetartását és vezetését.
 • Csoportvezetőként kívülről ránézhetünk mások problémáira, iparágára, tudására, ötleteire. Kívülállóként is plusz ötleteket szerezhetsz másoktól, és kapcsolatokat építhetsz.
 • Elszámoltathatóság. A célokat nehéz tartani, de ha valaki rákérdez a következő alkalommal arra, hogy mit kell megcsinálni, akkor jobban rákoncentrálunk és elkészítjük azokat a feladatokat amiket megígértünk a csoport tagjai előtt. Egy friss tanulmány szerint, az emberek 92%-a nem éri el céljait. A MasterMind csapattal célokat tűzhetünk ki, és a tagok segítenek betartani is azokat.
 • Javítja az emberek készségeit, képességeit. A másokkal való rendszeres találkozás is javítja az emberek képességeit, hiszen egymástól tanulunk és kontrolláljuk a dolgainknak. Ajánlunk egymásnak könyveket, megoldásokat, bevált tanfolyamokat. A csoport miatt megtanulunk egymás iránt türelmesnek lenni, meghallgatni egymást, nem elnyomni a másikat.

6.) Mik a legfőbb csoportvezetői kérdések?

 • Mi volt a legnagyobb sikered az utolsó találkozásunk óta? Ez mindenkinek lehetőséget ad a siker megosztására és támogatásra. Nagyon ritkán kapunk annyi bátorítást, amennyit szeretnénk – ez egy nagyszerű módja annak, hogy elindítsunk egy találkozót (és arra késztet, hogy sikereket érj el, amivel dicsekedhetsz!)
 • Mi a legnagyobb kihívásod jelenleg? Érdemes minden találkozón legalább egy konkrét kihívásba beleásni magát. Csak a találkozás és a csevegés nem igazi ötlet.
 • Milyen célt szeretnél elérni a következő találkozásunk előtt? Az a jó cél, ami elérhető és nagyon fontos számunkra, hogy elérjük. Ezek a célok lehetnek éves célok, szezonális és mini célok. A cél megvalósítás egyben „házi feladatot” is ad az embereknek a két találkozó között.
 • Miben segíthetünk? A csoport tagok azért vannak, hogy az adott problémára sok ötletet mondjanak és segítsenek nekünk.

„A siker abból fakad, hogy kitűzünk egy célt, egy változást, amit el szeretnék érni. És amíg nem léptük át a célvonalat, addig nincs megállás.” (Csernus Imre)

7.) Hogyan tudunk jó célokat a mesterelmére meghatározni?

A jó cél meghatározására vonatkozó kérdések, amit magunknak kell feltenni, hogy a kérdésünket prezentálni tudjuk a csoport felé:

 • Mit?
 • Mikor?
 • Hol?
 • Miért? és
 • Hogyan akarom elérni?

A jó cél az, ha elérése mérhető, kellően érdekes és kihívást jelentő ahhoz, hogy ne hagyjuk abba.

Fontos a realitás, hogy ténylegesen elérhető legyen a cél. Az olyan cél, amit nem tudsz elérni soha, az nem cél.

Fontos, hogy a jó cél eléréséhez határidőket rendeljünk. Ha nincs határidő, mi sem csináljuk meg. Legyen kezdési időpontja és befejezési határidő, mert ösztönöz az elkészítésre.

8.) Hogyan tudsz bekerülni egy inspiráló mesterelme csoportba?

9.) Hol vannak a találkozók?

 • Az élő rendezvényeink helyszínét mindig az aktuális kiírásban találod a honlapon
 • Online találkozókat tartunk kéthetente a Facebook csoport tagjainak.

10.) Kinek érdemes csatlakozni a Facebook Csoporthoz?

Minden vállalkozó nőnek,

 • akinek vannak megoldatlan problémái,
 • ha nem tudja, hogyan csinálja,
 • ha csak egy lökést szeretne a megvalósítás felé.
 • Szeretné, ha valaki figyelne rá.

——————-

Egy kis érdekesség:

Tudtad, hogy van MasterMind logikai játék is?

Létezik MasterMind, egy logikai alapú társasjátékként is, amit ketten tudnak játszani. Mordecai Meirowitz talált ki 1970-ben. A játék célja, hogy az egyik játékos 4 színt rejt el, amelyet a másik játékosnak ki kell találnia a győzelemhez. A játéktáblán a kitalálónak 6 különböző színből kell választani 4 színt és logikailag kell feltennie a táblára több sorban. A színeket elrejtő pedig megmondja melyik szín van jó helyen, mi az ami jó szín, de rossz helyen van és hány szín az ami rossz szín. A kitalálónak 10 próbálkozási lehetősége van, az alatt kell kitalálnia a 4 rejtett színt.

Dávidné Krizsán Andrea az SVN Klub elnökségi tagja

Weboldal és webáruház készítő, webfejlesztő, aki marketinges szemlélettel rendelkezik.

Ha bármi kérdésed van, a következő weboldalon érhetsz el:
www.netkreator.hu

 

Oszd meg! Köszönjük!

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top