Barion Pixel

Hogyan készíts kreatív tartalmakat, milyen képeket, videókat használj

Szerzői jogok

Először is, mielőtt bármit fel használnánk a szerzői jogokról kell beszélnünk. Minden egyes kép alkotásnak minősül, ami azt jelenti, hogy egy az egyben nem használhatjuk fel őket, sőt amit értékesítenek a készítők, azoknál komoly büntetésekre számíthatunk, ha megosztjuk valahol az interneten az oldalainkon és a csoportjainkban és nem fizetünk ezért felhasználási jogdíjat. Németországban erre specializálták magukat ügyvédek, hogy a fotósok jogait védjék 2000-5000 euros büntetésekre lehet számítani, ha felhasználjuk a képét valahol. A képek keresését szoftverek végzik és így szűrik ki még a szociál médiákról is, hogy megosztásra került a keresett fotó, elhíhetitek nekem nagyon jók ezek a keresők.

De még is miket használhatunk

Milyen képeket és videókat használj az oldalaidon, a hírleveleiden és a postjaidban. Képeknél használhatunk olyan licencelt képeket, amiket a Stockfotós oldalakon megvásárolhatunk, a vásárlás után azért ott is vannak licence feltételek, amiket figyelembe kell venni és csak azok figyelembevételével használhatjuk fel azokat.

Néhány Stockfotós oldal:

Vannak ingyenes elérési helyek ahol felhasználhatunk a fotókból képeket és videókat. Sajnos ezeket sem teljes mértékben tudjuk használni, át kell őket alakítani saját képünkre. Ezeket érthető módon nem értékesíthetjük, csak saját felhasználásra engedélyezett. Sokszor meg kell jelölni a fotó készítőjét is az oldalon, vagy a WordPress médiában a képeknél meg kell adni egyenként a szerző nevét.

Minden egyes képet a free helyről csak úgy tudod felhasználni, hogy ha megnézed az aktuális kép licencét, ott leírják hogy milyen formában tudod ezeket a postjaidban és oldaladon felhasználni.  A szerzői jogokról itt olvashatsz, ma már több fajta és típusú licence engedély van: Creativecommons.org

Legtöbb esetben engedélyezik a képek manipulációját, azaz módosítását sokszor csak erre van szükség, nem kell nagyobb gondolkodás hanem átalakítás, akkor fogsz igazán egyedivé válni. Az eredeti képek hátránya, ha teljes mértékben használod, hogy unalmasak lesznek, mert sokszor más helyeken is megtalálod azokat, ezért akkor leszel egyedi hogyha te átszerkeszted a választott képet.

Milyen eszközöket használhatsz erre

A képeket tudunk módosítani különböző szoftverekkel, online és gépeden is.

Online használható eszközök: fizetős és a legjobb képszerkesztő eszköz a Photoshop.

Ingyenes online képszerkesztő a népszerű ennek van előfizetős része is, ha már kinőttük. A következő ingyenes eszköz egy képszerkesztő online a PhotoPea és az Adobe ingyenes eszköze az Adobe Express.

A számítógépre letölthető képszerkesztő, ami nagyon sokat tud az a Gimp.

Milyen ingyenes kép lelőhelyek vannak

Milyen ingyenes videó lelőhelyek vannak

Szerzői jogvédelem szempontjából ugyanaz vonatkozik rám, mint amit a képeknél leírtam, mindig el kell olvasni a licence feltételeket felhasználás előtt.

Hol vásárolhatok reklámhoz videókat

A legjobb az amikor saját magunknak csináljuk a saját klipünket. Viszont, ha gyorsan kell és tudsz vágni, akkor jól összerakható videókat tudsz beszerezni a Promo.com-on ez előfizetéses videótár, de ha gyorsan kell valami, akkor jól jön, jól szerkeszthetőek a videók is vele. Számtalan Stockfotós helyen már értékesítenek videókat is, ott is tudsz vásárolni, ha az ingyenes lelőhelyeken lévő videók nem elegek.

Saját fotó és videó készítés

Ma már nagyon jó telefonjaink vannak a legtöbbel már nagyon jó fényképeket és videókat is tudsz készíteni. Használd erre a telefont, mert gyorsan tudsz vele tartalomhoz fotót és videót készíteni. Előnye, hogy más nem fog olyan tartalmat készíteni, mint Te és ott már megjelennek a Te szerzői jogaid is.

Dávidné Krizsán Andrea

Weboldal, webáruház készítéssel és webfejlesztéssel foglalkozom. Több éve felhasználom a marketing ismereteimet is, amivel ügyfeleimnek tudok az online megjelenésében is segíteni. Ha saját magad szeretnéd elkészíteni az oldaladat, de nem tudod, hogyan kezdjél neki tanácsadás keretében tudok neked segítséget nyújtani.

A következő weboldalon találsz meg engem: www.netkreator.hu.

Oszd meg! Köszönjük!

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top