Barion Pixel

Hogyan érdemes elindítani egy vállalkozást?

A célok, akadályok és szabadság háromszöge

Ha éppen azon gondolkodsz, hogy vállalkozást indítanál, akkor ez a cikk neked szól. Akár alkalmazottként dolgozol, akár főállású édesanyaként tevékenykedsz, az elhatározás, hogy saját lábra állj és vállalkozásba kezdj, óriási lépés. Ez a döntés nemcsak a pénzügyi függetlenséged megteremtéséről szól, hanem arról is, hogy saját magad ura legyél, és a saját szabályaid szerint élj.

Ebben a cikkben a célok, akadályok és szabadság háromszögéről fogok beszélni, ami segíthet neked megérteni a vállalkozásindítás folyamatát, és felkészíteni arra, hogy a kihívásokkal szemben is kitartó maradj.

Célok kitűzése

Minden vállalkozás egy álommal kezdődik. De ahhoz, hogy az álomból valóság legyen, konkrét célokat kell kitűznöd. A célok meghatározzák az irányt, amerre haladnod kell, és segítenek fókuszált maradni a nehéz időkben is.

Hogyan tűzz ki célokat?

 1. Legyenek konkrétak: Ne csak azt mondd, hogy „sikeres vállalkozást akarok”, hanem fogalmazz meg pontos célokat. Például: „Egy éven belül 500 ezer forint havi bevételt szeretnék elérni.”
 2. Legyenek mérhetőek: Olyan célokat tűzz ki, amelyek mérhetők. Így nyomon követheted a haladásodat, és látni fogod, mikor érted el a célodat, ahogy a fenti példában is írtam.
 3. Legyenek elérhetőek: Fontos, hogy a céljaid reálisak legyenek. Olyan célokat tűzz ki, amelyek kihívást jelentenek számodra, de elérhetőnek tartod, el tudod képzelni, hogy megvalósul.
 4. Legyenek időhöz kötöttek: Adj magadnak határidőket. Például: „15 óráig felhívom a könyvelőt” vagy „Hat hónapon belül elindítom a weboldalamat”. (Utóbbi példa csak akkor működik, ha valóban kiszámolod, hogy az induló naphoz képest mikor telik el a 6 hónap és bejelölöd magadnak azt a napot.)

Akadályok legyőzése

A célok kitűzése után szembesülni fogsz akadályokkal. Az akadályok természetes részei a folyamatnak, és minél nagyobb célokat tűzöl ki, annál nagyobb akadályokkal kell megküzdened. Fontos, hogy ezeket ne hátráltatásként, hanem kihívásként éld meg, amelyeken keresztül fejlődhetsz. Ha elfogy otthon a tojás és rántottát szeretnél csinálni, a cél az, hogy legyen tojás. Akadály: elfogyott a tojás. Nem túl bonyolult a helyzet, lemész a boltba és veszel tojást, majd megsütöd a rántottát. Azonba, ha a célod az, hogy 50 embernek süss rántottát, ott már nagyobb kihívás, hogy elég tojást szerezz és elég nagy serpenyőt. Itt már nem lesz elég leszaladni a sarki fűszereshez lehet, hogy nagykerbe kell menni. Nagyobb cél = Nagyobb akadály.

Hogyan küzdj meg az akadályokkal?

 1. Légy rugalmas: Az út nem mindig lesz egyenes. Néha módosítanod kell a terveden, és új megoldásokat kell keresned.
 2. Keress támogatást: Ne félj segítséget kérni. Csatlakozz vállalkozói közösségekhez, kérj tanácsot tapasztalt vállalkozóktól, vagy találj egy mentort.
 3. Maradj motivált: Tartsd szem előtt a céljaidat, és emlékeztesd magad, miért kezdted el. Készíts egy inspirációs táblát, amelyen a céljaid és az álmaid vannak.
 4. Tanulj a kudarcokból: A kudarc nem a vég, hanem egy lehetőség a tanulásra. Elemezd, mi ment rosszul, és gondolkodj el azon, hogyan csinálhatnád jobban legközelebb.

Szabadság megtalálása

A célok elérése felé vezető úton, az akadályok legyőzése közben érzett érzés a boldogság, amit a szabadság érzése követ. A vállalkozás indítása lehetővé teszi, hogy a saját utadat járd, és olyan életet élj, amely valóban boldoggá tesz. Minél nagyobbak a céljaid, annál nagyobb akadályokat kell leküzdened, viszont egyre nagyobb szabadságot tudnak adni.

Miért fontos a szabadság?

 1. Időbeosztás: Saját magad oszthatod be az idődet. Ez különösen fontos lehet, ha családod van, mert így könnyebben összehangolhatod a munkát és a magánéletet.
 2. Döntéshozatal: Te vagy a saját főnököd, és te hozod meg a döntéseket. Ez lehetőséget ad arra, hogy a saját értékrended szerint vezethesd a vállalkozásodat.
 3. Személyes fejlődés: A vállalkozás indítása és vezetése folyamatos tanulást és fejlődést igényel. Ez segít abban, hogy új készségeket sajátíts el, és növeld az önbizalmadat.
 4. Anyagi szabadság: Az anyagi szabadság talán az egyik legfontosabb és legvonzóbb aspektusa a vállalkozás indításának. Amikor saját vállalkozást vezetsz, nincs felső határa annak, hogy mennyit kereshetsz. Az eredményességed és a bevételed közvetlenül attól függ, mennyi energiát és kreativitást fektetsz bele. Az anyagi szabadság lehetővé teszi, hogy ne csak a megélhetésért dolgozz, hanem a saját és családod jövőjét is biztosítsd. Lehetőséged nyílik befektetni, utazni, új élményeket szerezni és olyan életmódot kialakítani, amelyet mindig is szerettél volna.

Összegzés

A vállalkozás indítása nem könnyű feladat, de megéri. A célok kitűzése, az akadályok legyőzése és a szabadság megtalálása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeres és boldog vállalkozóvá válj. Ne feledd, hogy a nagy célok nagyobb akadályokat is hoznak, de ezek leküzdése révén válhatsz igazán erőssé és kitartóvá. Bátorság és elszántság kell ahhoz, hogy saját vállalkozásba kezdj, de a jutalom – a saját szabadságod és sikered – minden erőfeszítést megér.

Indulj el bátran, és tartsd szem előtt, hogy minden nagy álom egy kis lépéssel kezdődik! Sok sikert kívánok az utadon!

Üdvözlettel,

Zétényi Vica profi sminkes

(Kép forrása: Freepik)

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top