Barion Pixel

Egy dolog választ el a sikertől

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mi lehet az az egyetlen dolog?

Mindegy, hogy sportoló vagy, kitűzöl bármilyen célt, egy vizsgára, vagy egy előadásra készülsz, ahol szeretnél jól szerepelni, mert mindegyikben van egy közös halmaz.

Mindegyik sikeressége egy dolgon múlik. És ez szerintem az élet legtöbb (ha nem az összes) területén alkalmazható, bármilyen célt is tűzöl ki. Persze lehet, hogy e nélkül is el tudod érni, vagy meg tudod valósítani azt, amit szeretnél, de egy biztos, hogy ezzel sokkal könnyebb, és e nélkül pedig sokkal nehezebb.

Ez pedig az Önfegyelem.

Ami az én szememben azt jelenti, hogy akkor is képes valaki arra, hogy megtegyen dolgokat, amikről tudja, hogy a cél eléréséhez szükséges, ha épp nincsen hozzá kedve, ereje, hite, vagy épp fél tőle. Mert ha van önfegyelmed, akkor ezeket a gátakat meg tudod ugrani és át tudsz rajtuk lépni.

Ha alacsony az önfegyelmed és nem teszed meg a szükséges lépéseket – bármi is az oka – akkor az eredményt is később fogod elérni. Kifogásokat könnyű gyártani, hogy most „miért nem”, de arra találj kifogást, hogy „miért igen”!

Hiszem, hogy bármit is akarsz elérni, az önfegyelmedre biztosan szükséged lesz.

Még akkor is, ha baromi motivált vagy a mindennapokban. Ugyanis azt gondolom, hogy a motiváció magas szintjét képtelenség fenntartani, mert az élet sokszor lerontja a kedvünket. Ha nagyon motivált vagy, akkor persze kevesebb önfegyelemre van szükséged, de ha épp hullámzik, akkor az eredményhez megtett lépéseink is hullámzani fognak.

És amikor a motivációnk épp nem a legerősebb, akkor is az önfegyelemmel úrrá tudunk lenni és meg tudjuk tenni azokat a dolgokat, amelyek feltétlenül szükségesek.

Fontos megértenünk, hogy a motiváció magas szintjét képtelenség fenntartani állandóan. Ezért is olyan fontos az önfegyelem, mert ez segít átvészelni azokat az időszakokat, amikor éppen nem érezzük magunkat motiváltnak. Az önfegyelem olyan eszköz, amely állandó kísérőnk lehet az utunkon, segítve minket abban, hogy fókuszáltak maradjunk és kitartóak legyünk a céljaink elérése érdekében.

Az önfegyelem tartós alapot nyújthat számunkra az életünkben. Amikor az ember megtanulja uralni az önfegyelem erejét, az az élet számos területén jelentős sikereket és elégedettséget hozhat. Ezért érdemes fejleszteni és erősíteni az önfegyelem képességét, hogy bármilyen kihívással is nézünk szembe az életben, biztosak lehessünk abban, hogy képesek vagyunk ráállni és küzdeni az álmainkért és a céljainkért.

Szerző: Schumann László, Fókusz Mentor

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top