Barion Pixel

Az Izgalom Varázsa: Hogyan tudsz bátran és magabiztosan kiállni az üzleti partnerek, vagy a közönség elé

A tárgyalás előtti, vagy épp a színpadi beszéd előtti izgalom teljesen természetes jelenség, amely sokak számára ismerős lehet. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy mások biztosan észreveszik majd idegeskedésüket, és ezáltal negatív képet alakítanak ki magukról.

Azonban a valóság az, hogy ezt igazából csak te érzed így, és bár van olyan eset, amikor annyira eluralkodik rajtad ez az érzés, hogy az már tényleg észrevehető, az esetek nagy részében egy kis gyakorlással ezt teljesen meg tudod szüntetni.

Ha pedig az előadásod olyan, hogy az leköti a hallgatóság figyelmét, akkor máris nyert ügyed van.

De nézzük azokat a praktikákat, amelyekkel leküzdhető a félelem.

Csak néhányat említek meg, de ha mélyebben is érdekel a téma, akkor keress meg és szívesen segítek:

  1. A nagymértékű izgalom leküzdésének első lépése az, hogy ismerd fel és fogadd el ezt az érzést. Ha Te olyan típus vagy, aki nagyon tud stresszelni, akkor ne akard mindenáron leküzdeni, mert nem fog menni. Ez azért fontos, mert sokat lehet rajta javítani, de teljesen nem fog megszűnni. Nincs ezzel semmi baj, én is nagyon izgulós vagyok, de megtanultam ezt kezelni.

Fontos megérteni, hogy a szervezetünk ezt a reakciót küldi, mert felkészült a kihívásra, és energiát pumpál a számunkra fontos pillanatok előtt. Ez a fiziológiai reakció valójában segíthet abban, hogy jobban teljesítsünk.

  1. Az előzetes felkészülés és gyakorlás is segíthet csökkenteni az izgalmat. Minél jobban fel vagy készülve, annál magabiztosabban léphetsz ki a színpadra, vagy kezdheted meg a tárgyalást. Előzetesen készítsd el a beszédedet, gyakorold és alakítsd rutinná a mondanivalódat. Minél jobban fel vagy készülve, annál magabiztosabb leszel.
  2. Vizualizáld, hogy sikerrel zártad a beszédet. Képzeld el, ahogyan magabiztosan állsz a színpadon, vagy az üzleti partnered előtt és sikeresen közvetíted az üzenetedet.
  3. Csinálj nyugtató tevékenységet előtte, például meditálj, vagy hallgass meg egy nyugtató zenét.
  4. Gyakorold a beszédedet egy barát vagy családtag előtt, hogy megkapd a visszajelzést és megszokd a beszéd közbeni interakciót.

Ez csak néhány példa volt és még sok praktikát lehetne írni, de igazából ez teljesen személyes, mert mindenkinek más-más működik. Ki kell próbálni sok mindent és valamelyik biztosan megfelelő lesz.

Ne feledd, hogy szinte mindenki izgul egy picit, még a színészek is, sok-sok év után, de ez az izgalom is része az előadásnak. Fontos, hogy elfogadd és kezeld azt, ahelyett, hogy megijednél tőle.

Szerző: Schumann László, Fókusz Mentor

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top