Barion Pixel

A hatékonyság az időgazdálkodásod titka

Tudod mi a fő különbség a sikeres és a kevésbé sikeres emberek között?

Mielőtt erre válaszolnék, szeretnék tisztázni egy dolgot, miszerint a nap 24 órájából mindkét embernek pont ugyanannyi ideje van hatékonynak lenni. Senkinek nincs több perce vagy órája. Akkor vajon, hogyan tud valaki észveszejtően hatékony lenni a másik emberhez képest?


Elárulom: úgy, hogy a megfelelő dolgokat végzi. Mindezt pedig oly módon teszi, hogy a leghatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló időt.

 De, ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem csinálja így mindenki? – kérdezhetnéd joggal.

A válasz egyszerű. Mert fogalma sincs róla, HOGYAN kell csinálnia és/vagy nem látja be, hogy amit eddig csinált, azon változtatnia KELL. Mert ha ugyanúgy csinálsz mindent, ahogyan eddig, akkor hogyan vársz más eredményt? Mintha bottal akarnál fát hasogatni.

TÉVHIT: az időt kell jól beosztani.

Mint már írtam, mindenkinek ugyanakkora idő áll a rendelkezésére, ráadásul az idő akkor is telik, ha épp nem akarod. Most is.

Az időt tehát nem tudod beosztani.


Viszont a feladatokat igen, és ehhez már tudsz rendelni időt. Soha ne az idődet akard felosztani, hanem a feladatokat, amikhez, ha jól tippeled meg az időt, akkor hatékony lehetsz.

Szuper hatékony pedig akkor tudsz lenni, ha megálmodsz egy célt, lebontod részfeladatokra, és ezeket bontod le a napi teendők szintjére. Így nem azzal foglalkozol, ami „beesik” a nap során és tűzoltás jelleggel meg kell oldani, hanem azokat a feladatokat végzed el, amit ahhoz kell megcsinálni, hogy végül elérd a célod.

Például: Meg kell csinálnod egy szórólapot. Erre adsz magadnak fél órát. Csakhogy egy szórólap tervezése, az anyagok, képek összegyűjtése, a betűtípusok kiválasztása stb. ennél sokkal több időt is elvehet. Ha csak a „Szórólap elkészítése” a feladatod, akkor szinte biztos, hogy el fogsz csúszni az időddel. Ha azonban felosztod részfeladatokra és azokra adsz időt, akkor már sokkal könnyebben tudsz tervezni az időddel.

Mit gondolsz, ha a kitűzött célokat sorban eléred, akkor sikeresnek fogod magad érezni?

Ezt én is így gondolom. 😉

De mi van akkor, ha kitűzöd a célod, neki is állsz megvalósítani, de egyszerűen sosem jutsz a feladatok végére? Volt már ilyen érzésed?

Ha igen, akkor 98%-ban az időbeosztásoddal lesz a baj. Azzal, hogy az általad kitűzött feladatokat egyszerűen nem lehet annyi idő alatt elvégezni. Hiába hiszed azt, hogy az csak 30 perc lesz, mert a realitás 90 perc és a végén még Te érzed magad rosszul, hogy „már megint nem sikerült”. Inkább azt nézd meg, hogy mit értél el, mert valószínűleg sokkal többet, mint amit gondolsz.

Ha további segítségre is szükséged lehet a célod megvalósításához, akkor keress meg bátran: www.fokuszmentor.hu

Schumann László

Oszd meg! Köszönjük!
Shopping Cart
Scroll to Top